היקף הפרטים שניתן ללמוד על תא שטח מסוים פשוט באמצעות שינוי הזווית ממנה מביטים בו, הוא מדהים ואחד מהכלים הטובים ביותר להמחיש זאת הוא הכלי של תצלום אוויר. מהו צילום אווירי? כיצד השתנה התחום וכיצד השתנה מקומו בחיינו בזכות פיתוח כלי הרחפן והפיכתו לכלי כל כך שכיח במחוזותינו? כל התשובות לכל השאלות במדריך הבא.
מהו תצלום אוויר?
צילום אווירי הוא תחום ישן נושן שמקורותיו הולכים אחורה עוד לפני פיתוח המטוס הראשון. אמנם כל הטכנולוגיה של הצילום לא פותחה הרבה לפני פיתוח המטוס הראשון אך מאותו הרגע בו הצליח האדם לפתח את המצלמה הראשונה ובמיוחד את המסרטה הראשונה, הוא חיפש גם את הדרך לצלם את המציאות שלו ממעוף הציפור. בעבר זה היה מבוצע אך ורק באמצעות בלונים וצפלינים שריחפו בשמים ומהם היה ניתן לצלם את הקרקע, ואז גם הייתה פעילות זו מבוצעת למטרת מיפוי בעיקרה.
ככל שעברו השנים הלכה טכנולוגיית הצילום והתפתחה ואיתה גם טכנולוגיית התעופה. החיבור בין שתי אלה יצר למעשה את כל העולם של צילום אווירי, שהתוצר המרכזי שלו הוא תצלום אוויר. המדובר בתצלום של פני הקרקע באמצעות כלי טיס או ריחוף כלשהו, החל מרחפן וכלה בלוויין. תצלום אוויר יכול להתבצע באמצעות טכנולוגיית סטילס, קרי צילום תמונת סטילס של תא שטח מוגדר או באמצעות טכנולוגיית וידאו, קרי צילום סרטון וידאו רציף של תא שטח נרחב.
תצלום האוויר הוא כלי אפקטיבי ופשוט לייצר זווית ראייה נוספת מעבר לזווית הראייה האנושית הרגילה בגובה פני הקרקע. התבוננות על תא שטח כלשהו מגובה של עשרות או מאות מטרים בלבד יכולה לגלות לנו אינספור פרטים שנתקשה מאוד לזהות ולהבין בהתבוננות מגובה הקרקע. צילום אווירי מאפשר לנו גם להביט בתאי שטח נרחבים בקלות ובמהירות, ובאמצעות טכנולוגיות הצילום הקיימות היום ניתן לבצע צילומי אוויר ברזולוציה כה גבוהה שמאפשרת לנתח ולפענח כל פרט שמופיע על גבי התמונה, גם אם צולם ממרחק רב.
למה משמש תצלום אוויר?
תצלומי אוויר משמשים למגוון רחב של מטרות אם כי תחילת השימוש בטכנולוגיה זו נועדה לתת מענה לצרכים צבאיים. בכדי להבין למה משמש תצלום האוויר צריך פשוט לחשוב על כל שימוש שבו מבט מלמעלה יכול לסייע לנו להשיג מטרה כלשהי, להבין מציאות כלשהי או לבצע משימה כלשהי. ריגול צבאי, מעקב צבאי או אזרחי, מיפוי גאוגרפי וטופוגרפי, תכנון בנייה, אדריכלות נוף, הפקת אירועים, קולנוע וטלוויזיה ועוד.
בכל אחד מן המקרים האלה ישנו צורך מובהק לצלם תא שטח כלשהו מהאוויר. כאשר מדובר בהפקת טלוויזיה, יכול הצילום מהאוויר ליצור אפקט שמתאים לסצנות קרב או מלחמה, סצנות נוף, סצנות מרדפים וכדומה. כאשר מדובר במטרות צבאיות יכול הצילום האווירי לספק מידע מודיעיני חשוב, לאפשר ריגול ומעקב רציף אחרי אובייקטים מודיעיניים וכדומה. בתכנון בנייה יכול הצילום האווירי לאפשר ניתוח והבנה טובים יותר של פני השטח ובהתאם לכך תכנון של פרישת המבנים והתשתיות על תא השטח.